fbpx
M
 

Het perfecte plaatje voor Instagram maken doe je zo!

door | sep 21, 2021 | Content maken | 0 Reacties

Het perfecte plaatje schieten, het blijft lastig. Bij een mooie foto draait het om beleving. De beleving van een gerecht, waarbij het water al in je mond loopt als je ernaar kijkt. Op een zo’n foto komt kleur, passie en verschillende objecten en structuren samen. 

Aan de slag gaan met een fotograaf is natuurlijk een optie, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. In deze post geef ik je wat handvatten, zodat ook jij een mooi plaatje kunt maken.

 

ALGEMENE TIPS
 • Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Ga opzoek naar foto’s die jou aanspreken bij andere restaurants en verzamel die in een apart mapje op je telefoon. Als je foto’s gaat maken, kan je deze foto’s na proberen te maken met jouw eigen gerechten en personeel. 
 • Gebruik één filter en niet verschillende. Ga dus ook niet te veel nabewerken, zonder echt een vaste stijl te hebben. Door een filter te gebruiken, creëer je eenheid. 
 • Gebruik altijd dezelfde telefoon of camera. Elke telefoon heeft andere instellingen en door dezelfde telefoon te gebruiken, zorg je ervoor dat de kwaliteit en de kleuren in de foto gelijk blijft. 
FOTOGRAFIE TIPS
 • Start met een schone lens. Het klinkt logisch, maar wordt vaak vergeten! Een schone lens zorgt voor een mooi helder beeld. 
 • Gebruik nooit je flits.
 • Maak gebruik van natuurlijk licht. Die tl-lampen uit de keuken, die doen het vaak niet zo goed op beeld. Een plek vlak bij het raam daarentegen doet het heel goed. Kijk wel uit met te veel zonlicht, dit licht is vaak te fel en reflecteert in het eten. Idealiter zit de zon achter een wolk, zodat het licht gefilterd wordt en het licht wat zachter is. 
 • Laat het licht van de zijkant (links of rechts) komen dit is het meest flatterend. 
 • Heb jij een stuk wit piepschuim over? Probeer hier dan eens mee te spelen, door het piepschuim naast je gerecht te zetten (aan de andere kant dan waar het raam zit) en niet in beeld te brengen. Het witte blok zorgt voor reflectie en maakt je gerecht minder donker. Wil je het professioneel aanpakken, kan je ook een reflectiescherm aanschaffen. 
 • Er zijn drie verschillende invalshoeken 90 graden, 45 graden en 0 graden van het gerecht. Met 90 graden fotografeer je dus recht van boven en met 0 graden tegen het gerecht aan. 
 • Regel van derden toepassen. Op je telefoon, maar ook camera, kan je een raster instellen met 9 vlakken. Door je te focussen op de snijpunten wordt een foto een stuk interessanter. Swipe op zij!
 • Werk in lagen en werk met oneven aantallen om de foto spannend te maken. 
 • Tot slot: Oefenen, oefenen, oefenen

Tip!

Wil je je verder verdiepen in food fotografie? Het boek Pimp Your Food van Virginie Schoelinck is een echte aanrader. Klik hier voor het boek.

Hey, Ik ben Stefanie

Hi, mijn naam is Stefanie Lamers, food-addict en als echte millennial zie je me vaak met mijn telefoon in mijn hand. Online gebeurt het. Ik help horeca-ondernemers met het creëren van een online culinaire beleving, die volledig past bij de ondernemer en hun zaak.

Categorieën

Misschien vind je dit ook interessant…

5x Reels ideeën voor meer gasten in jouw zaak

5x Reels ideeën voor meer gasten in jouw zaak

Er zijn vele manieren waarop een restaurant Reels of TikTok-video's kan maken. Zo hoef je echt niet altijd heel veel tijd kwijt te zijn of mega creatief te zijn. Maak jouw reels nu Maak een video waarin je het proces van het bereiden van een van je populaire gerechten...

5x tips om sneller een Instagram post te schrijven

5x tips om sneller een Instagram post te schrijven

Een Instagram-post tijdrovend? Niet als je je aan deze tips houdt. We krijgen vaak te horen dat social media een tijdrovend proces is en natuurlijk, het strategisch en goed inzetten kost wel wat tijd. Maar het bedenken en het schrijven van berichten hoeft helemaal...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *