Het perfecte plaatje schieten, het blijft lastig. Bij een mooie foto draait het om beleving. De beleving van een gerecht, waarbij het water al in je mond loopt als je ernaar kijkt. Op een zo’n foto komt kleur, passie en verschillende objecten en structuren samen.
Aan de slag gaan met een fotograaf is natuurlijk een optie, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. In deze post geef ik je wat handvatten, zodat ook jij een mooi plaatje kunt maken.
ALGEMENE TIPS
- Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Ga opzoek naar foto’s die jou aanspreken bij andere restaurants en verzamel die in een apart mapje op je telefoon. Als je foto’s gaat maken, kan je deze foto’s na proberen te maken met jouw eigen gerechten en personeel.
- Gebruik één filter en niet verschillende. Ga dus ook niet te veel nabewerken, zonder echt een vaste stijl te hebben. Door een filter te gebruiken, creëer je eenheid.
- Gebruik altijd dezelfde telefoon of camera. Elke telefoon heeft andere instellingen en door dezelfde telefoon te gebruiken, zorg je ervoor dat de kwaliteit en de kleuren in de foto gelijk blijft.
FOTOGRAFIE TIPS
- Start met een schone lens. Het klinkt logisch, maar wordt vaak vergeten! Een schone lens zorgt voor een mooi helder beeld.
- Gebruik nooit je flits.
- Maak gebruik van natuurlijk licht. Die tl-lampen uit de keuken, die doen het vaak niet zo goed op beeld. Een plek vlak bij het raam daarentegen doet het heel goed. Kijk wel uit met te veel zonlicht, dit licht is vaak te fel en reflecteert in het eten. Idealiter zit de zon achter een wolk, zodat het licht gefilterd wordt en het licht wat zachter is.
- Laat het licht van de zijkant (links of rechts) komen dit is het meest flatterend.
- Heb jij een stuk wit piepschuim over? Probeer hier dan eens mee te spelen, door het piepschuim naast je gerecht te zetten (aan de andere kant dan waar het raam zit) en niet in beeld te brengen. Het witte blok zorgt voor reflectie en maakt je gerecht minder donker. Wil je het professioneel aanpakken, kan je ook een reflectiescherm aanschaffen.
- Er zijn drie verschillende invalshoeken 90 graden, 45 graden en 0 graden van het gerecht. Met 90 graden fotografeer je dus recht van boven en met 0 graden tegen het gerecht aan.
- Regel van derden toepassen. Op je telefoon, maar ook camera, kan je een raster instellen met 9 vlakken. Door je te focussen op de snijpunten wordt een foto een stuk interessanter. Swipe op zij!
- Werk in lagen en werk met oneven aantallen om de foto spannend te maken.
- Tot slot: Oefenen, oefenen, oefenen

Tip!
Wil je je verder verdiepen in food fotografie? Het boek Pimp Your Food van Virginie Schoelinck is een echte aanrader. Klik hier voor het boek.
0 reacties