Eline was als klein meisje al bezig met het ondernemersvak. Koekjes verkopen op de vrijmarkt, kinderen schminken en een eigen hondenuitlaatservice. Het is dan ook niet gek dat Eline op haar 21e haar eigen bedrijf oprichtte: Eline Klaver Media and More. In dit interview vertelt ze over haar visie op het ondernemerschap.

Wie ben jij?
Mijn naam is Eline Klaver, ben 22 jaar en startte begin vorig jaar mijn eigen onderneming Eline Klaver Media and More. Met mijn bedrijf wil ik (kleine) ondernemers een helpende hand bieden om te ontzorgen en hun bedrijf op de kaart te zetten. Mijn werkzaamheden lopen uiteen van het beheren van socialmediakanalen tot het ontwerpen van promotiemateriaal. In mijn vrije tijd ga ik met mijn vriend erop uit of drink ik een borrel met vrienden. Verder lees ik graag en ga ik op pad om foto’s te maken met mijn spiegelreflex. 

Waarom ben jij een eigen onderneming gestart?
Vanuit mijn opleiding en werkervaring heb ik binnen het mediawerkveld een brede basis gelegd. Van de basisprincipes uit de marketing tot het maken van videocontent. Deze kennis en kunde wilde ik inzetten, maar hoe wist ik nog niet.
Uit mijn omgeving hoorde ik veel ondernemers die geen tijd of zin hadden moeite te steken in hun online marketing. Soms was het gebrek aan kennis ook een hekelpunt. Daarnaast gaven zij aan geen budget te hebben om zowel een fotograaf als socialmediabeheerder aan te nemen. Ze zochten één iemand die dit op kon pakken. Uit zowel mijn eigen behoefte als die van de doelgroep is toen Eline Klaver Media and More ontstaan. 

Wie of wat inspireert jou?
Ik denk dat er niet één specifiek ding is wat mijn inspireert. Ik haal dit overal vandaan. Als ik online dingen tegenkom waarvan ik denk: “Hey dat is tof voor mij of een van mijn opdrachtgevers”, dan maak ik daar een screenshot van. Deze heb ik in een mapje van mijn telefoon en soms scrol ik hierdoorheen als ik inspiratie nodig heb. 

Wat wilde je vroeger worden?
Mijn beroepskeuze van vroeger wisselde eigenlijk per vriendenboekje. Ik bladerde vaak naar achter wat anderen hadden geschreven en vaak koos ik een van de beroepen die populair was. Zo wilde ik onder andere K3, dolfijnentrainster en moeder worden. Dat laatste hoop ik over een paar jaar nog te worden.
Als klein meisje was ik onbewust al wel bezig met het ondernemersvak. Ik verkocht koekjes op de vrijmarkt, schminkte de kinderen uit mijn dorp en had zelfs het plan om een eigen hondenuitlaatservice te beginnen. Uiteindelijk bleef dit slechts bij het uitlaten van de hond van kennissen, maar ik denk dat ik hier wel mijn aspiratie voor een eigen onderneming is begonnen. 

Wat is de grootste les die je hebt geleerd tijdens het ondernemen?
Mijn grootste les is: trek je niet zo veel aan wat anderen van je vinden en luister naar jezelf. Dit is iets waar ik af en toe nog steeds mee worstel hoor. Het is een proces, maar ik vind dat het steeds beter gaat. Ik doe de dingen op gevoel en tot nu toe heeft dat goed voor mij uitgepakt. Daarbij krijg ik veel vaker positieve dan negatieve reacties uit mijn omgeving.

Wat is jouw ochtendroutine?
Eerlijk gezegd is het eerste wat ik ’s ochtends doe mijn telefoon pakken. Niet alleen om mijn wekker uit te zetten, maar ook om mijn mail en social media-kanalen te checken. Soms doe ik ook direct wat werk. Na het douchen eet ik rustig mijn ontbijt. Ik vind het belangrijk om hier wel echt even de tijd voor te nemen. Als dat klaar is, kruip ik achter mijn laptop en ga ik aan de slag. 
Ik werk met een to-do lijst. Deze maak ik meestal op zondag en vul deze aan waar nodig. Mijn lijst bestaat uit zowel grote als kleine taken. ’s Ochtends probeer ik de grote of minder leuke taken te doen, zodat ik ’s middags nog steeds motivatie heb om aan de slag te gaan. Vooral in deze tijd hoef ik niet veel de deur uit voor afspraken, dus plan ik die tussendoor wanneer het de klant uitkomt.

Waar sta jij over 3 jaar?
Ik wens over drie jaar veel ondernemers geholpen te hebben met hun online marketing. Afgelopen anderhalf jaar is voor mij zo hard gegaan, dat ik over drie jaar denk mijn bedrijf verder uitgebreid te hebben met nieuwe klanten. Daarnaast hoop ik natuurlijk nog elke dag plezier te hebben in de dingen die ik doe. 

Heb je een tip voor mijn volgers?
Sinds ik ben gaan ondernemen ben ik zo veel mooie en inspirerende mensen tegengekomen. Vaak zien zij dit alleen zelf niet. Als tip wil ik dus meegeven: laat zien wie je bent en wat je doet. Zonder dat je het door hebt, ben je een inspiratiebron voor de mensen om je heen. Laat je niet tegenhouden door de personen die het maar gek vinden wat jij doet. Voor hen staan er minimaal tien andere mensen in de rij die het wel tof vinden wat jij doet.