Aferdita Tammer is eigenaresse van Tammer Muçaj Consultancy én mijn moeder. Mijn moeder heeft mij van kinds af aan al geïnspireerd. Een Kosovaarse met een Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit. Ze kreeg niet dezelfde kansen als iemand met een Nederlandse naam, maar pakte de kansen die zij kreeg. Ik ben trots dat ik haar voor deze rubriek mag interviewen. Mijn inspiratie om te gaan ondernemen, mijn tijden zelf in te delen, mijn boekhouder en vooral ook mijn lieve moeder.

Foto van Aferdita Tammer met haar kinderen

Vertel eens iets over jezelf

Ik ben Aferdita Tammer en in 1976 vanuit Kosovo naar Nederland gekomen. Mijn vader is in de jaren ’70 via een uitzendbureau naar Nederland gekomen. Hij kon niet echt aarden en is terug gegaan naar Kosovo. Hij was een ontzettende harde werker en de directeur van het bedrijf waar hij werkte is naar Kosovo gekomen om hem te vragen of hij naar Nederland wilde komen. En zo zijn we in 1976 naar Nederland gekomen. Mijn moeder liet iedereen en alles achter en is met vier kinderen naar Nederland gereisd. Het land waar haar kinderen kans hadden op een beter leven.  Mijn ouders zijn een voorbeeld van integreren en hebben zich nooit met andere Kosovaren of Joegoslaven gemengd. Tussen de Hollanders opgroeien en je kansen grijpen voor een beter leven, met deze mentaliteit ben ik groot gebracht. Ik denk dat dat de reden is dat alle vier de kinderen ambitieus zijn en een goed bestaan hebben opgebouwd.

Waarom ben jij gaan ondernemen?

Ik ben gaan ondernemen omdat de kans zich voordeed. Ik was al enige jaren werkzaam voor een aantal GGZ-praktijken en steeds meer daarvan vroegen of ik voor hun kon werken. Daarom heb ik de stap genomen om mezelf in te schrijven bij de KvK en een eigen onderneming te starten. Een gouden greep, want al gauw kwamen er steeds meer opdrachtgevers bij.

Wat is de grootste les die je hebt geleerd?

Mijn grootste les is dat je altijd op je intuïtie moet vertrouwen. Ik heb me soms laten overhalen om toch met mensen in zee te gaan waar ik in eerste instantie al geen goed gevoel bij had. Achteraf bleek dan ook dat ik beter naar mijn intuïtie had moeten luisteren. Maar dat is ook ondernemen, fouten maken, weer opstaan en verder gaan. Je wordt er alleen maar wijzer van.

 Hoe is het om een eigen onderneming te hebben en twee kinderen op te voeden? 

Een eigen onderneming hebben met twee opgroeiende meiden was voor mij een uitkomst. Ik heb daardoor altijd tijd vrij kunnen maken voor ze. Ik bracht ze naar school, haalde ze op voor lunch en ’s middags gezellig met een bakje thee en koekjes de dag doornemen. Later toen ze ouder werden gingen we tegenover elkaar zitten werken. De een zijn huiswerk en ik mijn werkzaamheden. Het voordeel van mijn werk is dat ik ten alle tijden kan inloggen in de systemen en dus kan werken. Ik ben dankbaar en blij dat ik op deze manier er altijd voor Stefanie en Merel heb kunnen zijn.

Wie of wat inspireert jou?

Ik heb niet perse een iemand die mij inspireert, dat kan van alles zijn. Waar ik vooral door geïnspireerd word is dat als jonge mensen kansen grijpen. Wanneer zij bijvoorbeeld durven een bedrijf/onderneming op te zetten met alle risico’s van dien, durven ambitieus te zijn en hun dromen achterna te gaan ook al is het niet altijd eenvoudig.

Heb je een tip voor mijn volgers?

Mijn tip aan mensen die twijfelen om de stap te zetten als ondernemer zou ik willen adviseren om je niet door angsten te laten leiden maar gewoon doen! Start het met heel je hart en geloof in jezelf!